Resepi standard wun
mamuang (thai coconut- mango jelly)
Bahan
|
Kuantiti
|
A.
Lapisan
bawah
1. Agar- agar serbuk
2. Air
3. Gula
4. Santan
5. Puree mangga
B.
Lapisan
atas
1. Agar-agar serbuk
2. Air
3. Gula
4. Garam
5. Puree mangga
6. Mangga (dipotong dadu)
|
1 sudu besar
375 ml
50 g
250 ml
250 ml
½ sudu besar
375 ml
2 sudu besar
¼ sudu teh
60 ml
2 biji
|
Prosedur memasak
Bahagian A
1. Campurkan semua bahan A
kecuali puree mangga ke dalam periuk dan didihkan dengan api perlahan.
2. Apabila gula telah
hancur,angkat periuk dari api an ketepikan. Biarkan ia separuh sejuk. Kemudian
campurkan puree mangga dan kacau rata.
3. Tuang ke dalam acuan ¾
penuh dan sejukkan selam 20 minit.
Bahagian B
1.
Campurkan
kesemua bahan B kecuali puree mangga dan isi mangga dadu. Masak diatas api
hingga mendidih. Kemudian angkat.
2.
Masukkan
puree mangga dan kacau rata.
3.
Susun
mangga yang dipotong dadu di atas lapisan pertama (A) tadi. Kemudian tuangkan
lapisan B. sejukkan dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment