Resepi
standard Ayam gril serai
Bahan
|
Kuantiti
|
Ayam gril
1.
Dada
ayam
2.
Putih
telur
3.
Lada
merah (dibuang biji dan dicincang)
4.
Daun
bawang (dihiris)
5.
Lobak
merah (diparut)
6.
Daun
ketumbar (dicincang)
7.
Minyak
masak
8.
Serai
( dibelah 2 memanjang)
9.
Tepung
jagung
10. Garam dan lada sulah
Sos
cuka manis
1.
Lada
merah
2.
Bawang
putih
3.
Garam
4.
Gula
5.
Cuka
Hiasan
: Daun parsli
|
330g
1
biji
1
biji
2
tangkai
200
g
5
g
10
ml (1 sudu besar)
5
batang
25
g
Secukupnya
125
g
15
g
5
g (1 sudu teh)
35
g (2 sudu besar)
45
ml (1/4 cawan)
1
tangkai
|
Prosedur memasak.
·
Ayam
gril
1. Kisar ayam bersama –sama
putih telur.
2. Masukkan lobak merah yang
diparut, lada merah, daun bawang, daun ketumbar dan tepung jagung. Gaul rata.
3. Sejukkan adunan dalam peti
ais selama 15 minit.
4. Bahagikan adunan kepada 8
porsi. Dengan mengunakan tangan, bentukkan adunan pada batang serai (seperti
sebatang aiskrim)
5. Sapukan minyak pada ayam
yang telah dibentuk. Kemudian, gril dengan api yang sederhana.
6. Balik-balikan ayam supaya
ayam masak rata.
·
Sos
cuka manis
1. Campurkan semua bahan sos
dan didihkan. Sesuaikan rasanya.
2. Hidangkan bersama ayam gril sera dan hias
dengan daun parsli.\
No comments:
Post a Comment